Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Terumo Europe reageert op uitzending EenVandaag

Injectienaalden vormen geen risico voor patiënt

23/03/2015 - Leuven, Belgium

Het AVROTROS televisieprogramma EenVandaag besteedt vandaag aandacht aan mogelijke restdeeltjes van lijm in injectienaalden. Dit zou het gevolg zijn van de toepassing van epoxylijm om de metalen naald aan het kunststoffen aanzetstuk te bevestigen. Epoxylijm wordt veelvuldig gebruikt in de sector van medische hulpmiddelen.

Terumo heeft in alle transparantie de redactie van EenVandaag te woord gestaan en relevante informatie omtrent het productieproces verstrekt. EenVandaag brengt vandaag in haar berichtgeving echter een tendentieuze voorstelling van de feiten, waardoor ten onrechte ongerustheid wordt gecreëerd bij patiënten.

Epoxylijm is een lijm die vaak gebruikt wordt in de sector van medische hulpmiddelen om een metalen injectienaald aan het kunststof aanzetstuk te bevestigen. Het is een beproefde én wijdverspreide techniek die haar nut bewezen heeft. Net zoals het merendeel van de producenten van injectienaalden, past ook Terumo deze techniek toe.

Terumo Europe heeft in 2012 op basis van eigen onderzoek, vastgesteld dat in een aantal gevallen minuscule vloeibare lijmdeeltjes niet uitharden waardoor er een kans bestaat dat sporen van vloeibare lijmdeeltjes via de injectienaald in het lichaam kunnen komen.

Het gaat hierbij om BADGE (Bisphenol A dyglicidyl ether), dat door Europese regelgeving niet als een CMR (carcinogeen, mutageen of toxisch voor reproductie) wordt beschouwd. Nadat Terumo dit in 2012 heeft vastgesteld, heeft het bedrijf intern en extern onderzoek laten verrichten. Die onderzoeken wijzen uit dat de injectienaalden geen gezondheidsrisico vormen.

Injectienaalden die geproduceerd worden met gebruik van epoxylijm, voldoen ruimschoots aan alle normen en wettelijke voorschriften. Ze brengen, in tegenstelling tot wat EenVandaag suggereert, dus geen gezondheidsrisico met zich mee.

Terumo stelt patiëntveiligheid steeds centraal, en streeft daarbij de hoogste kwaliteitsnormen na. De onderneming heeft onmiddellijk de nodige stappen ondernomen om de Nederlandse en Belgische overheden verder in te lichten.


***

Over Terumo Europe NV

Terumo Europe werd opgericht in 1971. Het bedrijf levert medische producten en diensten met de hoogste kwaliteit en speelt een belangrijke rol op de gezondheidsmarkt in de EMEA-regio. Door onze bijdrage aan innovatie en duurzame groei zijn we een belangrijke actor binnen de Terumo Group. Terumo Europe staat in voor de productie, distributie, commercialisering en verkoop van een grote waaier aan medische apparatuur in vier belangrijke business units: Hospital and Laboratory Systems, Global Pharmaceutical Solutions, Interventional Systems en Cardio Vascular Products. De hoofdzetel voor de EMEA-regio en de productie-eenheid van Terumo Europe zijn gevestigd in Haasrode (België). Daarnaast is er een productie-eenheid gevestigd in Knowsley (VK) en zijn er verkooporganisaties in de hele EMEA-regio. Surf naar www.terumo-europe.com voor meer informatie.

Over Terumo Group in Europa

Terumo werd in 1921 opgericht in Japan en is wereldwijd een toonaangevend bedrijf op het vlak van medische apparatuur. De Terumo Group heeft momenteel meer dan 19.000 werknemers in dienst, verspreid over de hele wereld. Het bedrijf is significant aanwezig in Europa, met onder meer Terumo Europe, gevestigd in Haasrode (België), TerumoBCT met regionale vestigingen en productie-eenheden in Zaventem (België) en productie in Larne (VK), Vascutek met hoofdzetel en productie-eenheden in Glasgow en Leeds (VK), en Microvention met verkoophoofdkantoor (Frankrijk). De Terumo Group stelt in totaal ongeveer 2.600 mensen te werk in de EMEA-regio. Surf naar www.terumo.com voor meer informatie.